På X-FOOT’S kennel har vi avlat mellan färgkoderna Svart, gult & tigrerat i alla år för att förbättra de svartas konstruktion som i våra ögon inte haft lika bra konstruktion som de gula och tigrerade hundarna överlag i rasen, det finns många vackra svarta GD men det är inte enbart färgen som avgör om hunden är lämplig att gå i avel ) de flesta svarta vi sett som i vårt tycke varit riktigt bra har nästan alltid haft gula eller tigrerade förfäder😊 För oss är färgkoden det sista vi tittar på.
En bra Grand Danois har ingen färg, den har en bra mentalitet, en bra konstruktion, och en bra hälsa. Man kan färgavla på många sätt, man tar vad som helst och sätter ihop och får alla möjliga färgkombinationer på valparna ( godkända och inte godkända ) eller så gör man sitt jobb och färgavlar så man får alla de bra egenskaperna man vill ha i sina valpar och bara godkända färger på valparna. Vi vill ha svarta valpar utan en massa vita tecken högt och lågt, det samma gäller våra gula & tigrerade. En liten fläck på bröstet är helt ok men i ansiktet eller vita tassar är inte vårt mål. Det har ALDRIG varit förbjudet att avla mellan färgkoderna i Sverige eller de flesta övriga länder, precis som att HD röntgen skiljer sig mellan länder ( vissa har krav på röntgen andra inte )eller att man undersöker hjärtan, ögon osv. MEN när människor inte avlar efter rasstandarden och tar fram färger som inte är godkända har många länder infört rekommendationer och regler som gör att man får ansöka för att avla mellan färgerna. Även Sverige har haft rekommendationer med aldrig förbud trots att många påstår det och gapar högt så fort de ser det, att avla fram korrekta Grand Danois är en konst och med dagens problem i rasen är färgkoden det minsta bekymret😊😊 Vårt avelsmål är att alla våra Grand Danois ska ha samma konstruktion, mentalitet och hälsa oavsett färg och vi är nöjda med vårt arbete genom åren😊😊

Utdrag från vår rasstandard gällande färgen svart// Svart: Lacksvart, vita tecken på bröst och tassar är tillåtna. Hit räknas också ”mantelteckning” där det svarta skall ligga som en mantel över hela kroppen och vitt kan förekomma på nosparti, hals, bröstkorg, buk, ben och svansspets. Hundar med vit grundfärg och stora svarta äckar (”Plattenhunde”) räknas också hit. Gul, brun eller blåsvart färg är felaktigt.